Het jaarlijkse aspergeseizoen is van 11 april tot en eindigt op 24 juni, ook wel Sint Jan. Elk jaar is dit “witte goud” enkel en alleen te verkrijgen in gedurende het hiervoor genoemde tijdsbestek. Er zijn een aantal verschillende soorten rassen te verkrijgen maar over het algemeen zijn de prijzen voor een kilo asperges best hoog. Dit komt voornamelijk omdat er veel werk inzit. Asperges moeten namelijk een paar jaar lang groeien voordat ze kunnen worden geoogst tot de asperges die wij krijgen bij de boer of in de supermarkt. Daarnaast is het ook zo dat het nog maar de vraag is of alle asperges goed blijven door de verschillende weersomstandigheden. Maar hoeveel energie kost het om asperges te oogsten of in kassen te laten groeien? Wij vertellen er in deze blog meer over!
Asperges oogsten
Zoals we eerder al zeiden zit er enorm veel tijd in het telen, onderhouden en oogsten van asperges. Vaak kunnen asperges dan ook pas in het tweede jaar na het planten worden geoogst. Asperges worden altijd geteeld uit een zaadje, uit zo’n zaadje komt een aspergeplant. De knoppen van een aspergeplant zijn de wortels waar de asperges zelf aan zullen groeien. Deze worden diep in de grond gestopt en bedekt met een zandheuveltje. Die zandheuveltjes worden vervolgens weer omgeploegd zodat de wortels van de asperges omhoog zullen groeien. De zandheuveltjes worden bedekt met plastic zodat ze beschermt worden tegen bijvoorbeeld temperatuurverschillen en regen of zon. Zo kunnen de boeren hopen dat de asperges zullen groeien en de oogst zal lukken. Dit gehele proces kost niet veel energie, wel wordt er vaak gebruikt van tractors of mensen die bepaalde handelingen met de hand doen. Ondanks dat het oogsten dus niet veel energie kost kost het wel veel tijd en moeite. Lees meer over het kweken van asperges
Steeds meer kasasperges
Tegenwoordig worden er steeds meer asperges uit kasten verkocht. Zo’n kasasperges zijn veel eerder rijp dan en hebben vaak een hogere kwaliteit. Dit komt door het verwarmingsnetwerksysteem waar zo’n kast gebruik van maakt. Doordat er een stabiele en warme temperatuur wordt gereguleerd kunnen ze regelmatig groeien tot een mooie en kwalitatieve asperge. Ondanks dat de groei van deze asperges sneller gaat en ze eerder worden geoogst is deze vorm van telen wel een stuk duurder op het gebied van energie. Om die temperatuur te regelen is er tenslotte veel meer energie nodig. Om dit zo duurzaam en goedkoop mogelijk te realiseren is het plaatsen van zonnepanelen in Limburg, boven op de daken van deze kasten, daar een milieuvriendelijke oplossing voor. Kasasperges kosten dan wel iets meer energie maar ze hebben een stuk minder tijd, moeite en onderhoud nodig.