Groene asperges groeien boven de grond en zijn in tegenstelling tot de witte asperges het hele jaar verkrijgbaar. Er zijn nog meer verschillen tussen groen en witte asperges, maar daar hebben we een andere blog voor geschreven. In deze blog gaan we ons focussen op hoelang je groene asperges moet koken en geven we je tips voor andere bereidingswijze. We sluiten de blog af met een paar heerlijke groene asperges recepten.
Hoelang moeten groene asperges koken?
Groene asperges moeten ongeveer 3 tot 5 minuten koken. Maar voor je ze kunt koken moet je ze eerst gereed maken. Dit doe je door 1 tot 2 cm van de onderkant af te schillen. Vervolgens zet je de groene asperges rechtop in koud water voor 30 minuten. Hierna schil je nog 4 cm van de asperges af et voilà ze zijn klaar om gekookt te worden!
Hoe en hoelang kook ik groene asperges?
Het koken van groene asperges is geen rocketscience. Het enige dat je nodig hebt is een pan, water en wat zout. Begin met het water aan de kook te zetten en gooi hier wat zout in ( een goede snuf is meer dan voldoende). Vervolgens laat je dit 3 tot 5 minuten doorkoken. Afhankelijk van de dikte kan de kooktijd iets verschillen, maar uit de praktijk weten we dat dit niet veel langer dan 5 minuten zou duren. Je kunt hiervoor het volgende overzicht aanhouden:
- Beetgare groene asperges bak je 2 tot 3 minuten
- Zachte groene asperges bak je 5 tot 6 minuten
De totale kooktijd is dus afhankelijk van hoe hard of zacht jij de groene asperges wilt hebben.
Is dit wel lang genoeg om groene asperges te koken?
We begrijpen dat je misschien verward bent met de korte kooktijd, maar dit is echt hoelang groene asperges moeten koken. Groene asperges zijn een stuk ruwer dan witte asperges en groeien direct in het zonlicht . Hierdoor zijn ze beter bestand tegen het weer en de natuur in zijn algemeen. Deze resistentie draagt onder andere bij aan de kortere kooktijd. Ter vergelijking witte asperges doen er met 10 minuten dubbel zo lang over!
Stomen, het alternatief voor koken!
Heb je geen zin om asperges te koken of ben je benieuwd naar het stomen van asperges? Het stomen van asperges is een gezonde en smakelijke manier om van deze heerlijke groente te genieten. Groene asperges zijn van nature rijk van voedingsstoffen en hebben een delicate smaak, deze smaak blijft goed behouden bij het stomen. Stomen zorgt er niet alleen voor dat de voedingswaarde van asperges behouden blijven, maar zorgt ook voor het behoud van hun natuurlijke kleur en textuur.
Asperges stomen
Stomen is een kookmethode waarbij voedsel wordt bereid door de hete stoom die ontstaat als water aan de kook wordt gebracht. Met stomen zorg je ervoor dat je asperges gelijkmatig zacht worden en de smaak en voedingsstoffen behouden blijven. Het is hierbij wel belangrijk dat de juiste stoomtijd aangehouden blijft, want zo voorkom je dat asperges te gaat worden of hun knapperigheid verliezen
Groene asperges stomen
Voor groene asperges hoef je meestal niet zoveel van de onderkant af te snijden, maximaal 1 tot 2 cm, omdat het houterige gedeelte zich voornamelijk aan de onderkant bevindt. Wel wordt aangeraden om de groene asperges te wassen en ervoor te zorgen dat de onderkant een beetje afgesneden is. Vervolgens zijn ze direct klaar om te stomen, dus geen gedoe!
Groene asperges stomen tijd
Hoe lang asperges stomen ligt aan het soort asperges. Bij groene asperges duurt dit ongeveer 5 tot 7 minuten, maar dit varieert op basis van de dikte. Zo zullen dunne groene asperges maximaal 5 minuten nodig hebben , terwijl dikkere asperges iets langer nodig hebben.
Recepten met groene asperges
Je weet nu hoelang groene asperges moeten koken en ook hebben we je meer verteld over het stomen van groene asperges. We begrijpen dat je nu honger hebt gekregen en daarom hebben wij twee heerlijke recepten voor je uitgezocht die je kunt gebruiken voor je volgende gerecht met groene asperges.
Gekookte groene asperges met Parmezaanse kaas
Een makkelijke en lekkere manier om groene asperges te bereiden is door deze eerst te koken en vervolgens kort te roosteren met Parmezaanse kaas. Hieronder volgt een eenvoudig recept:
Ingrediënten:
– 500 gram groene asperges
– 2 eetlepels olijfolie
– 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
– Zout en peper naar smaak
Instructies:
- Pak een pan met water en zet dit aan de kook
- Is de pan met water aan het borrelen? Voeg dan de asperges toe en laat deze 2-3 minuten meekoken
- Haal nu de asperges uit de pan en laat deze even drogen (5 minuten)
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Leg de groene asperges op een bakplaat en besprenkel ze met olijfolie.
- Bestrooi ze met zout en peper naar smaak.
- Rooster de asperges ongeveer 5 minuten in de oven, tot ze licht knapperig zijn.
- Bestrooi de geroosterde asperges met geraspte Parmezaanse kaas en serveer ze warm.
Recept: Romige pasta met groene asperges en citroen
Een andere manier om groene asperges te gebruiken, is door deze te verwerken in een pasta. In dit geval maken we een heerlijke romige pasta met citroen. Dit is een simpel, maar lekker recept. Je hebt er niet veel voor nodig. Hieronder staan de benodigde ingrediënten en wat je per stap moet doen.
Ingrediënten:
– 250 gram groene asperges, in stukjes gesneden
– 250 gram penne pasta
– 1 teentje knoflook, fijngehakt
– 200 ml room
– Zest van 1 citroen
– 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
– Zout en peper naar smaak
Instructies:
- Kook de penne pasta volgens de instructies op de verpakking.
- Verhit wat olijfolie in een pan en voeg de fijngehakte knoflook toe.
- Voeg de stukjes groene asperges toe en bak ze 2-3 minuten tot deze zacht zijn.
- Giet nu de room erbij en laat het geheel sudderen tot de saus iets is ingedikt.
- Vervolgens voeg je de citroenzest toe en breng je het geheel op smaak met zout en peper.
- Meng de gekookte penne pasta door de saus en voeg de geraspte Parmezaanse kaas toe.
- Serveer de romige pasta meteen en geniet van de heerlijke smaak van groene asperges.
Of toch liever een recept met groene asperges en zalm? Ontdek deze heerlijke combinatie.
Kortom
Kortom, het koken en stomen van asperges is een eenvoudige en gezonde manier om van deze heerlijke groente te genieten. Met zowel koken als stomen zorg je ervoor dat de natuurlijke smaak, textuur en voedingsstoffen blijven worden behouden.