We zitten volop in het aspergeseizoen. Tot eind juni kun je nog volop genieten van overheerlijke asperges. Maar weet jij toevallig ook hoe asperges in de Chinese keuken worden gegeten of hoe asperges ook wel genoemd worden? Je leest het hier.
Feitje 1: Van wit naar groen
Alle asperges zijn in het begin wit. Het verschil in kleur heeft te maken met hoe ze groeien. Witte asperges groeien namelijk alleen onder de grond, terwijl de groene asperge ook boven uitgroeit. Zodra de witte asperges in aanraking komen met zonlucht, wordt de steel groen.
Feitje 2: Hollands goud?
Ondanks dat asperges ook wel ‘Hollands goud’ genoemd worden, wordt deze heerlijke groente ook geteeld in andere landen. China is zelfs wereldwijd de grootste producent, gevolgd door Peru, Duitsland en Mexico. In de Chinese keuken worden asperges onder andere gebruikt om aspergesoep met kip en kokosmelk te maken. Je kunt dit gemakkelijk en snel zelf thuis bereiden. En wil je er toch nog wat extra’s bij uit de Chinese keuken, dan kun je dit bestellen bij Chinees restaurant Elsloo.
Feit 3: Bewaren van asperges
Ongepelde asperges kun je het beste wikkelen in een natte en vochtige theedoek in de groentelade van jouw koelkast. Op die manier blijven ze zo’n drie tot vier dagen vers. Gepelde asperges kun je niet zo lang bewaren, ongeveer maar één dag. Gepelde asperges moet je in plasticfolie wikkelen en ook bewaren in de groentelade.
Feit 4: Aspergeschurft
Het komt niet bij veel mensen voor, maar het kan zomaar zijn dat je last kunt krijgen van ‘aspergeschurft’. Dit is een allergische reactie die kan ontstaan wanneer je asperges snijdt of zelfs al alleen in aanraking komt met het sap van de asperge. Lichte tot milde klachten zijn irritatie aan de huid en ogen of ontsteking van het neusslijmvlies. In het ergste geval kan het zelfs astma-aanvallen veroorzaken.
Feit 5: Vreemde geur
Na het eten van asperges ruikt je plas meestal een beetje vreemd. Deze vervelende geur ontstaat door de afbraak van het zwavelhoudende aspergezuur. Dit zuur is van zichzelf geurloos, maar tijdens het afbraakproces in het lichaam krijgt het een gek luchtje. Maar gelukkig heeft niet iedereen last hiervan, omdat niet ieder persoon dit zuur kan afbreken. Daarnaast zijn er ook mensen die deze geur niet eens ruiken.
Feit 6: Asperges zijn erg gezond
Omdat asperges maar uit 94% water bestaan en slechts 17 kilocalorieën per 100 gram bevatten, passen ze in ieder voedingspatroon. Verder zitten ze boordevol mineralen en vitamine C.
Feit 7: Van bitter naar zoet
Wist je dat asperges vroeger behoorlijk bitter waren? Daarom werd er vroeger vaak een lepeltje suiker toegevoegd aan het kookwater. Gelukkig is dit tegenwoordig niet meer nodig, omdat met de huidige teelt asperges bijna geen bitterstoffen meer bevatten. Onze tip: voeg een beetje citroensap toe aan het kookwater. Hierdoor zullen je asperges er nóg smakelijker uitzien. Ze worden namelijk daardoor feller en lichter van kleur.
Feit 8: Dure groente
Asperges zijn relatief duur in vergelijking met vele andere groenten. Dit komt omdat ze niet met een machine geoogst kunnen worden. Alles zal dus met de hand gedaan moeten worden. Ze moeten op ongeveer 20 centimeter diepte met een schep losgemaakt worden, ook wel steken genoemd. Eén bedreven persoon steekt per uur ongeveer 3,5 tot 5 kilo asperges. Daarom zijn asperges vaak wat prijziger.
Zó, wij hebben er honger van gekregen. Heb jij ook trek in groene of witte asperges? Check dan alle overheerlijke recepten op de website.